onsdag 17 september 2008

Julbord? Vi smygstartar med lite glögg va?

Det går fort nu. Snart är julen här igen!

Julen och tiden kring denna är perfekta tillfällen för att bjuda hem familj och vänner.  Börja planera redan nu!
Maten är central under denna tid. Våga vara supertraditionell och gå tillbaka i tiden och plocka fram de riktigt gamla traditionerna.  Just nu känns det som att en Madicken-jul är att föredra.
Ett förslag är att bjuda hem lite folk på julpyssel med glögg och passande tilltugg - det brukar alltid vara uppskattat.
Fikon med getost är en fantastisk smakupplevelse och passar utmärkt till glögg.

Här har du ett bra recept på glögg som du kan göra redan nu. Ju längre den får stå desto bättre blir den:



TVÅ DAGARS GLÖGG - ca 5 liter fantastisk glögg
5 liter god svagdricka
2,5 kg strösocker
250 gram russin
5 medelstora skalade och skivade potatisar
1 paket jäst
1 rejäl kanelstång (eller två!)
1 bit ingefära (ca 5 cm) skalas och skivas
1 paket hela kardemummakärnor
1 paket hela kryddnejlikor

Blanda ihop allt i en 10 liters plasthink. Lägg plastfolie över, stick små hål och låt hinken stå i rumstemperatur. Efter tre veckor bör brygden vara utjäst (kolla så att det slutat bubbla) men glöggen blir bara bättre av stå ett par tre veckor ytterligare. Till slut är det att bara att sila glöggen eller använda en hävert, filtrera genom kaffefilter och häll på väl rengjorda flaskor. continue reading)

Inga kommentarer: